5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi
Yeşilay, Kültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) desteğiyle 2-3 Haziran 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak 5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresini düzenlemiştir. Dijital bağımlılıklar alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarını, kurum ve kuruluş temsilcilerini bir araya getiren kongrede teknoloji bağımlılığının, ekran kullanımından sosyal medyaya, çevrim içi oyunlardan kumara ve pandeminin etkilerine kadar pek çok farklı açıdan ele alınmıştır.
Teknoloji ve internetin olumsuz sonuçlarının önüne geçmek için ulusal ve uluslararası düzeyde birçok öncü çalışma yürüten Yeşilay, 2012 yılından bu yana uluslararası teknoloji bağımlılığı kongreleri düzenleyerek, dijital teknolojilerin insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileriyle aktif bir şekilde mücadelesini sürdürmüştür.
Kongre kapsamında 4 ana konuşmacı, COVID-19 ve oyun oynama bozuklukları, sağlıklı oyun oynama alışkanlıkları ve bağımlılıklar, teknoloji bağımlılığını önlemenin yolları ve oyun içi harcamaların bağımlılıklara etkisi konularını ele almıştır.
Dijital bağımlılıklar, COVID-19 döneminin etkileri, oyun ve kumar bağımlılıkları arasındaki ilişki, sosyal medyanın ve akıllı telefonların aşırı kullanımı gibi temaların ele alınmış olduğu kongrede 16 ülkeden 16 yabancı konuşmacının yanı sıra toplamda 36 konuşmacı yer almıştır. Açılış konuşmasını Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün yaptığı kongrenin ana konuşmalarını Queensland Üniversitesi Gençlerde Madde Kullanımı Araştırmaları Ulusal Merkezinden Prof. Dr. John B. Saunders, Lausanne Üniversitesi Psikoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Joel Billieux, Kore Katolik Üniversitesi Uijongbu St. Mary's Hastanesinden Prof. Dr. Hae Kook Lee ve Flinders Üniversitesinden Doç. Dr. Daniel King gerçekleştirmiştir.
5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, teknoloji ve internet tabanlı davranışsal bağımlılıklarla ilgili dünya genelindeki mevcut durumu incelemeyi, COVID-19 salgınının davranışsal bağımlılıklar üzerindeki etkilerini yakından takip etmeyi, farklı ülkelerdeki önleme, tedavi, politika ve savunuculuk faaliyetlerini izlemeyi, dijital bağımlılıklar konusunda geliştirilen yeni stratejilerden ve alternatif yaklaşımlardan araştırmacıları, uygulamacıları ve karar alıcıları haberdar etmeyi amaçlamıştır.
Kongre aşağıdaki temalar kapsamında gerçekleştirilmiştir.
- Dijital oyun oynama
- Davranışsal bağımlılık
- Çevrim içi pornografi
- Çevrim içi kumar oynama
- Sosyal medyanın aşırı kullanımı
- Akıllı telefonun aşırı kullanımı
- COVID-19
2 gün süren ve 7 ana oturumdan oluşan 5. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi,
- 17 ülke
- 29 konuşmacı
- 3000 çevrim içi katılımcı ile gerçekleşmiştir.