2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu
2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu, T.C. Sağlık Bakanlığının desteği ile Yeşilay’ın ev sahipliğinde 26 - 27 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.
2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu ile uyuşturucu politikaları ve halk sağlığı uygulamalarının kanıta dayalı olarak geliştirilmesine destek olma gayesiyle ilgili fikirlerin ve uygulamaların paylaşılması, yerel ve bölgesel ilişkilerin kurulacağı bir ortam oluşturulması amaçlanmıştır. Sivil toplum ve akademik kurum temsilcileri ile karar vericilerin konuşmacı ve dinleyici olarak bir araya gelmesinin amaçlandığı sempozyuma 14 ülkeden, 56 konuşmacı katılmıştır. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı sempozyumu yaklaşık 1500 katılımcı takip etmiştir.
2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu, "Kanıta Dayalı Politikalar ve Yaklaşımlar”, “Bağımlılıkla İlgili İşgücünün Eğitimi” ve “Halk Sağlığı Uygulamaları" ana temalarıyla düzenlenmiştir. İki gün süren sempozyum boyunca uluslararası düzeyde çalışan bilim insanları, akademisyenler, devlet ve sivil toplum temsilcileri tarafından uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelede bilimsel kanıta dayalı halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi amacıyla iyi uygulama örnekleri sunulmuş, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanmıştır.
Sempozyum süresince ünlü fotoğraf sanatçılarından Valerio Bispuri'nin objektifinden madde bağımlılığına dikkat çeken fotoğraf sergisi düzenlenmiştir. İtalyan fotografçı Valerio Bispuri'nin "İnsanlık Namına" konseptiyle gerçekleştirdiği "Saklı Hikâyeler" fotoğraf sergisi, madde bağımlılığının korkunç yüzünü sanatsal bir bakış açısı ile gözler önüne sermiştir.
Sempozyumun 3 ana teması,
-
Kanıta dayalı politikalar ve yaklaşımlar,
-
Bağımlılıkla ilgili iş gücünün eğitimi,
-
Halk sağlığı uygulamaları olarak belirlenmiştir.
2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu;
-
14 ülke
-
56 konuşmacı
-
2 gün
-
8 ana oturum
-
1500 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Bilimsel program, uyuşturucu madde verileri ile ilgili konulardan, uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi ve uyuşturucu madde kullanıcısına müdahaleye kadar geniş bir alanı kapsayacak şekilde planlanmıştır.